Bredal

Bredal är en dansk familjeägd tillverkare av lantbruksspridare med fokus på enkelhet, precision och tillförlitlighet. Bredal har specialiserat sig på utveckling och tillverkning av högkvalitativa kalk- och handelsgödselspridare med sikte på enkel drift, billig drift och en robust konstruktion. På senare år har produkterna dock även omfattat vinterutrustning i kraft av sand- och saltspridare.

MaskinGruppen AB är återförsäljare för Bredal i Halland och mellersta/nordvästra Skåne med anläggningar i Falkenberg, Ängelholm, Eslöv och Hörby.

Historia

Bredal A/S grundades av Poul Thøgersen, som ägde den lokala smedjan i Bredal, och Niels Sørensen, en mycket uppfinningsrik ung man. Niels Sørensens idéer skapades alltså i smedjan och produktionen utvecklades från att i första hand omfatta vanligt smedsarbete till lantbruksmaskiner i större serier. Efter bara några år avgick dock Poul Thøgersen från företaget och den lokala gårdsägaren Johannes Buhl Jensen tog hans plats, vilket slutligen skedde i februari 1950.

Perioden kring 1949, då Bredal började tillverka jordbruksmaskiner, markerar också en gyllene period för det danska jordbruket, som upplevde en hög tillväxt tack vare Marshallstödet. Den positiva utvecklingen inom lantbruket, liksom det nya samarbetet mellan Johannes Buhl Jensen och Niels Sørensen, resulterade i en stor framgång för Bredals vagnar som på den tiden kunde användas med både hästar och traktor som dragkraft. Denna framgång inspirerade Bredal att investera ytterligare i produktionen av jordbruksmaskiner.

Den tidiga starten var därför i första hand koncentrerad till vagnar, men allt eftersom åren gick kom produktionen snabbt att omfatta harvar, gödselspridare, gödselspridare, saltspridare och så vidare. En stor framgång var introduktionen av ”skyffelklor” på 50-talet för att montera på traktorer för att få bättre grepp.

Grunden för dagens produktion av kalk- och gödselspridare lades mellan jul och nyår 1965, då den första kalkvagnen tillverkades, en modell som senare döptes till B46. Denna modell blev mycket snabbt en stor framgång, och tillverkningen koncentrerades därför till tillverkning av densamma.

Fram till 1980-talet utvecklades den mycket populära B2-B8-serien, som var de första spridarna enbart för konstgödsel. Den här serien blev en stor succé på hemmaplan såväl som utomlands, där tusentals har sålts.

Bredal Idag

Idag är produktionen fortfarande koncentrerad till att sprida olika material med en större del av produktionen riktad till entreprenören och byggbranschen än tidigare. Här används Bredals spridare för spridning på golfbanor och liknande samt inom byggbranschen. Det är dock fortfarande den stora majoriteten av produktionen som går till jordbruket.

Bredal är idag en av världens största tillverkare av högkapacitetsspridare och marknaden finns inte längre bara i den lokala ankdammen. Bredal har idag återförsäljare i de flesta delar av världen och den välkända röda Bredal-färgen är känd i stora delar av världens jordbrukskretsar.

Företaget är idag uppdelat på två orter belägna runt Vejle. Den ena fabriken i Bredballe, där det finns råvaruinmatning, bearbetning och svetsning av maskinerna. Den andra fabriken ligger på Nimvej i Vejle East. Här finns målningssystem, montering, lager och administration samt Bredals nya testcenter.

Företaget är fortfarande familjeägt och de ursprungliga värdena som kvalitet, tillförlitlighet och precision upprätthålls fortfarande med högsta prioritet.

Läs mer om Bredal på www.bredal.com

Maskiner från Bredal

Se fler produkter
Bredal Kalkspridare
Bredal Gödningsspridare