Historia

”I lantbrukets tjänst sedan 1948”

1948 startade Bil-Knutsson försäljningen av traktorer i Ängelholm på Skolgatan 11. Runt 1950 flyttade bolaget till Norra Kyrkogatan 10. Här såldes Harry Fergusons lilla grå traktor med bensinmotor, TE-A20, populärt kallad ”Grålle”.

Några år senare flyttade Bil-Knutsson igen, nu till Nybrovägen. Här såldes 1962 -71 utöver traktorerna även SAAB och Chrysler inom samma företag, bilförsäljningen slutade 1971.

Traktorbolaget i Ängelholm AB

1971 Fick företaget ny ägare i ANA-Maskin AB i Nyköping – Dåvarande importör av Massey Ferguson. Försäljningsområdet utökades till att omfatta även Helsingborgsdistriktet och företaget fick ett nytt namn, Traktorbolaget i Ängelholm AB. ANA-Maskin hade även anläggningar på flera ställen över hela Sverige. Deras anläggningar kompletterades av flera privata återförsäljare, såsom Otto Olssons i Tomelilla och Hallands Frökontor i Getinge.

1974 blev bolaget återförsäljare för NK-Kristensson och försäljningen utökades till att omfatta Golf-, Park- och Trädgårdsmaskiner med varumärken som Toro och Iseki. Parksegmentet har sedan dess varit betydande för bolagets utveckling.

1976 blev bolaget återförsäljare för även Stiga gräsklippare. Stiga har sedan dess, och är än idag (2020) en betydande leverantör för MaskinGruppen.

1981 tog bolaget över försäljningen av Massey Ferguson på Hässleholmsdistriktet med anläggning i Hässleholm. I samband med detta stärktes även bolagets entreprenadsida med Massey Fergusons ”Gula entreprenadmaskiner”. Sedermera kompletterades programmet med Huddig traktorgrävare.

1985 övertar Olema Maskin AB Massey Fergusonagenturen från ANA-Maskin. I samband med detta lägger ANA-Maskins ägare SAAB-ANA ner lantbrukssegmentet och säljer ut dessa anläggningar. Traktorbolaget i Ängelholm AB får ny ägare i Gert Fransson. Gert var inte tidigare verksam i bolaget, utan kom från Truckbranschen. Gert Fransson avled kort efter övertagandet och dödsboet tillsammans med ekonomichefen och ställföreträdande VD Roger Georgsson drev bolaget vidare.

Invigning av nya maskinhallen på Nybrovägen i Ängelholm 1984.Bertil Johansson (längst till höger) med personal.

1988 börjar Gert Jansson – sedermera ägare av bolaget – som VD. I samband med detta utökas försäljningsområdet av Massey Ferguson till södra och mellersta Halland och en anläggning i Falkenberg startas upp på Rönnhagsvägen.

Gert Jansson började sin bana i maskinbranschen på Frökontorets Maskinavdelning i Getinge som reservdelsman 1966. På denna tid var Getinge återförsäljare för Massey Ferguson. Gert fortsatte som reservdelsansvig till maskinsäljare, även av utrustning för foder- & spannmålsanläggningar (Tumetankar och även en egenutvecklad foderstyrning genom Weibulls)

1989 köps Traktorbolaget i Ängelholm AB upp av Finja Invest AB, ägare av Finja Betong.

1991 delas bolaget upp. Finja Invest behöll entreprenadsidan med Huddig och Wille agenturen samt Hässleholmsanläggningen. Tillsammans med Olema i Staffanstorp och Otto Olssons i Tomelilla skapade Finja Invest ett gemensamt bolag – MaskinGruppen i Staffanstorp AB, med anläggningar i Tomelilla, Staffanstorp, Ängelholm och Falkenberg. I samband med detta flyttades verksamheten i Ängelholm från Nybrovägen till Helsingborgsvägen 35.

1992 förändras förutsättningar i lantbruksbranschen kraftigt med finanskris och torka. Det hela resulterar i att bolaget delas upp i tre olika enheter; MaskinGruppen i Ängelholm AB, MaskinGruppen i Staffanstorp AB och O-Maskiner i Tomelilla.

MaskinGruppen i Ängelholm AB

1993 bildas MaskinGruppen i Ängelholm AB av Gert Jansson med anläggningar i Ängelholm och Falkenberg. Vid tidpunkten har bolaget 19 anställda och bedriver försäljning & service av Lantbruks- & Park & Trädgårdsmaskiner. I samband med detta blir bolaget även återförsäljare för FENDT i Halland, senare även i Nordvästra Skåne.

Kommande åren är tillväxten god och fastigheten i Ängelholm friköps 1994 av Sture Wrennstad

1995 byggs en maskinhall till anläggningen i Ängelholm. Samma år övertar AGCO AB agenturen för Massey Ferguson i Sverige. I samband med detta övertar bolaget försäljningen av Massey Ferguson i Landskronaområdet.

1997 Köper bolaget Svenska Telias anläggning rakt över gatan på Rönnhagsvägen i Falkenberg. Anläggningen anpassas med förhöjd verkstad, butik, utställningshall och kontor. Våren 1997 invigs lokalen med vårvisning – mitt under anpassningen.

Under 1997 tilldelas MaskinGruppen i Ängelholm AB utmärkelsen ”Dealer of Europe” på en AGCO/Massey Ferguson anordnad internationell tillställning i Sydafrika.

1998 Bygger bolaget ut anläggningen i Ängelholm med butik och kontor.

2000 investerar bolaget i lagerlokalen Tryckaren 8 mitt emot anläggningen i Ängelholm. Numera även kallat ”Duveboet”.

2002 överstiger bolaget för första gången en omsättning av 100 Mkr.

2004 blir bolaget återförsäljare för Challenger Bandtraktorer i Södra Sverige.

Under början av 2000-talet har bolaget stor framgång med maskinfinansiering via Sparbanken Gripen. Bolaget utvecklar ett koncept som sprider sig i marknaden. Under 2005 bildas MG RENT AB – ett egenägt finansbolag för att driva utveckling av leasing och hyra framåt.

2006 Blir bolaget importör i Sverige för tysktillverkade Horsch jordbearbetningsmaskiner. Tillsammans med underåterförsäljare i Kvänum, Köping, Nyköping och Västerås bearbetas marknaden över hela Sverige med demonstrationer och deltagande i mässor som Borgeby och Elmia.

Även varumärken som Joskin och AVR, Structural och Scanstone – inom potatismaskiner – importeras kommande åren med framgång. 

2008 Bildas dotterbolaget MaskinGruppen i Färjestaden AB. Samma år når bolaget en omsättning över 200 Mkr.

2009 byggs anläggningen på Färjestaden – Storgatan 125

2009 blir bolaget återförsäljare för Kverneland i Halland, Kalmar/Öland, Nordvästra och Mellersta Skåne. Med Kvernelands starka varumärke växer bolaget och blir en starkt bidragande faktor till kommande års utveckling.

2009 blir bolaget även återförsäljare för redskapsbärare från Belos. Belos är ett dotterbolag till GGP Stiga och byggs i samma anläggning som Stiga i Tranås. Belos köps sedermera upp av Kärcher som idag, 2020, tillverkar redskapsbärare och sopmaskiner – en del av bolaget med stark tillväxt.

2010 Startar bolaget upp ett samarbete med JEB AB i Eslöv där MaskinGruppen står för försäljningen av traktorer och redskap i området och JEB för service och reservdelar.

2012 övertar bolaget JEB Lantbruksmaskiner AB i Eslöv. I samband med detta utökas försäljningsområdet av Massey Ferguson till Höör & Hörby.

2014 Bolaget övertar agenturen för Weidemann kompaktlastare i försäljningsområdet. En agentur som utvecklas kraftigt kommande åren.

2016 utvecklas samarbetet med Weidemann, och Wacker Neuson entreprenadmaskiner blir en del av produktprogrammet. Maskinerna består framförallt av grävmaskiner i klassen 2-10 ton. Samma år erhåller bolaget pris som årets Nykomling i Europa på en tillställning i München.

2018 ersätter Pär Ola Jansson och Hans-Olof Jansson Gert Jansson som VD och Vice VD för bolaget.

2019 avvecklas verksamheten i Färjestaden och Sundahls Maskinaffär övertar ansvaret för Massey Ferguson och Kverneland i området. Samma år ombildar bolaget Eslövsanläggningen till ett eget bolag, samägt av Wallins Traktor AB i Hörby. Bolaget flyttar in i nya lokaler på Åkerivägen 8 i Eslöv – Kullenbergs Maskin före detta anläggning.