STIGA

STIGA grundades 1934 i Sverige av Stiga Hjelmquist och har mer än 90 års erfarenhet av
innovation av konsumentprodukter. Idag är STIGA ett välkänt varumärke inom gräsklipparbranschen och har ett brett sortiment av trädgårdsredskap som distribueras i hela Europa och övriga världen.

Från gräsklippare till häcksaxar, alla innovativa produkter i STIGA Group gör trädgårdsarbete till en lek. Stigas produkter är intelligenta, robusta och genomgår noggranna säkerhetstester.

Resultatet är en portfölj med kvalitetsverktyg för alla typer av trädgårdar och trädgårdsägare.

På STIGA fokuseras det på innovation för att kunna designa trädgårdsutrustning som hanterar uppgiften perfekt, varje gång. Produkterna kombinerar modern användarvänlighet med robust hantverk för att göra ditt trädgårdsarbete till ett rent nöje.

Baserat på erfarenhet från de senaste 90 åren av underhåll av gräsmattor och trädgårdar runt om i världen har Stiga förfinat sitt sortiment för att göra det till den bästa möjliga kombinationen av teknik och prestanda. Som ett resultat av detta har Stiga blivit en av de snabbast växande tillverkarna av trädgårdsprodukter i Europa.

MaskinGruppen AB är stolta återförsäljare för Stiga i Halland och mellersta/nordvästra Skåne med anläggningar i Falkenberg, Ängelholm, Eslöv och Hörby.

Stigas huvudkontor ligger i Veneto, norra Italien. Här jobbar mer än 800 anställda.

Historia om STIGA

(Källa: https://popularhistoria.se/samhalle/foretag/stiga)

Historien om Stiga börjar 1934. Då startade den 23-årige entreprenören Stig Hjelmquist en firma i ungkarlslägenheten hemma i småländska Tranås. Bakom sig hade han en gedigen utbildning vid Påhlmans handelsinstitut i Stockholm samt praktik vid varuhus i Tyskland.

Stig Hjelmquist hade redan som barn näsa för affärer och var Tranås bästa försäljare av både jultidningar och majblommor. En karriär som framgångsrik affärsman väntade.

När han väl satte igång gick allt fort. Parallellt raggade Hjelmquist ihop startkapital till firman, förhandlade med stora tyska kemifabriker och skissade på sin första prislista. Den kom våren 1934 och sortimentet bestod av närmare trettio praktiska produkter i bakelit. En ljusröd kaffekopp med fat kostade 90 öre, och konfektasken med lock för 1:55 salufördes i fyra olika färger. Man kunde bara handla mot postförskott.

Stig Hjelmquists affärsidé var att erbjuda marknaden produkter med nyhetsvärde, god formgivning och bra kvalitet. Reklamen skulle vara vassare än konkurrenternas. Dessa ledstjärnor gällde under hela hans affärsliv.

Många förknippar varumärket Stiga med bordtennisbord. Hjelmquists koppling till branschen inleddes 1944 med att han fick försäljningsrätten i Sverige till en bordtennisboll som auktoriserats av Svenska Bordtennisförbundet. Han satsade även på bordhockeyspel. Bordshockeyspel hade funnits i Sverige sedan slutet av 1930-talet och försäljningen låg på cirka 25 000 spel om året. När Stiga klev in på marknaden dröjde det inte länge förrän den hade tiodubblats.

Stiga har sedan 1983 haft en rad ägare och genomgått flera förändringar. Detta år köpte AB Aritmos aktiemajoriteten i företaget och bordtennisverksamheten avyttrades. 1994 bildades Monark-Stigagruppen och det sammanslagna företaget introducerades på Stockholmsbörsen. Huvudägaren, den kände industrimannen Salvatore Grimaldi, utsågs 1996 till VD och koncernchef.

År 2000 ingick varumärket Stiga i den brittiska koncernen Global Garden Products. Stiga Sverige marknadsför åkgräsklippare, häcksaxar, trimrar, sågar, jordfräsar och kompostkvarnar.

Läs mer om Stiga på www.stiga.se

Maskiner från STIGA

Se fler produkter