Kärcher

Kärcher är ett tyskt bolag som tillverkar maskiner för renhållningslösningar som högtryckstvättar, skurmaskiner, sopmaskiner och redskapsbärare. De arbetar ständigt med att utveckla nya och befintliga rengöringslösningar. Innovation är deras passion, men aldrig ett självändamål. Det är en följd av den tydliga övertygelsen: att innovation är något som gynnar människor, gör ditt liv lättare, effektivare och trevligare. I hela världen. Detta har Kärcher hävdat och hängett sig åt sedan företaget grundades 1935.

Grundaren Alfred Kärcher strävade alltid efter att hitta nya lösningar för varje utmaning. Fram till idag har Kärcher upprätthållit denna anda av innovation. Över 1 000 anställda inom forskning och utveckling världen över arbetar varje dag hårt för att utveckla nya lösningar. Därför lämnas inte innovationen åt slumpen. Siffrorna talar för sig själva: 632 aktiva patent och 110 nya produkter bara 2018. Dessutom är 90 procent av de sålda maskinerna mindre än 5 år gamla.

MaskinGruppen AB är stolta återförsäljare för Kärcher i Halland och mellersta/nordvästra Skåne med anläggningar i Falkenberg, Ängelholm, Eslöv och Hörby.

Familjedrivna Kärcher sysselsätter 13 498 anställda i 127 företag i 72 länder. Över 50 000 servicestationer över hela världen garanterar oavbruten leverans till kunder över hela världen. 2019 uppnådde Alfred Kärcher SE & Co. KG en omsättning på 2,578 miljarder euro, den högsta i sin historia.

Kärchers historia

Två huvuden. Två hjärtan. Ett företag. Alfred Kärcher, den uppfinningsrika uppfinnaren. Irene Kärcher, den energiska affärskvinnan. Båda drevs de av modet att bryta ny mark. Och lade grunden till framgång. Idag är Kärcher globalt ledande inom rengöringsteknologi.

1935 – Företagets grundande

Efter elva år i sin fars företag, startar Alfred Kärcher upp ett eget företag i Stuttgart-Bad Cannstatt 1935. I begränsat partnerskap med Alfred Kärcher utvecklar han innovativa varmluftsfläktar som värmer upp flygmotorer. Och ingenjören väcker tidigt uppmärksamhet med säkra, ekonomiska industriugnar.

1939 to 1945 – Starkt behov av värmeteknologi

Den växande flygindustrin har ett ökande behov av Kärchers innovativa värmeteknologi. Den 1 juni 1939 flyttar Alfred Kärcher in med 120 anställda ii den nya fabriken i Winnenden. I början av kriget är företaget involverat i vapenindustrin och tillverkar nu hyttvärmare, liksom enheter för av-isning av vingar och svansenheter, för det tyska flygvapnet. Nebuliser-munstycken för Mercedes Benz-motorer och mobila värmare för att värma upp små motorer utvecklas också i Winnenden.

1950 – Genombrottet inom rengöringsteknologin

1950 får Alfred Kärcher ett genombrott inom rengöringsteknologin med utvecklingen av Europas första hetvattens-högtryckstvätt (ångstråle DS 350). Konstruktionen för att värma vattnet visar sig ligga så i framkant att den fortfarande idag är grunden för alla brännare. Maskinen lägger grunden för företagets framtid.

1959 – Fortsättningen med Irene Kärcher

Efter Alfred Kärchers död, tar hans fru Irene över verksamheten. Framsynt inriktar hon företaget på “städning” som ett grundläggande behov. Hon tilldelas Federal Cross of Merit för sin företagsledning. I facktidskriften Handelsblatt listas Irene Kärcher postumt som den första kvinnan i sin “Hall of Fame”.

1974 – Fokus på högtrycksteknologi

Det tidiga 1970-talet är en tid av förändring för Kärcher. Eran för ånggeneratorn – tidigare en betydande intäktsdrivare – är nästan över. 1974 beslutar ledningen att ta ett modigt steg och fokusera på högtrycksteknologi för professionella användare och inte längre erbjuda alla andra produktgrupper. I detta skede ändras maskinernas färg från blå till den nu världsberömda Kärcher-gula.


1984 – intåget i detaljhandeln

1984 introducerar Kärcher världens första bärbara högtryckstvätt för privata hushåll. Mottot “Högtryckstvätt – precis som för proffsen” övertygade 5 000 kunder under det första året. Med mer än 300 000 sålda maskiner utgör den innovativa “HD 555” hörnstenen i den framgångsrika detaljhandeln. För första gången någonsin kan man hitta en Kärcher-produkt i järnaffärer och gör-det-själv-butiker.

1986 – Den första skurmaskinen släpps på marknaden

1986 sätter Kärcher en nya standard inom yrkesområdet med sin lansering av skurmaskinen BR 450. Den har innovativ rullborststeknik som idag används i över 50% av alla sådana maskiner på den globala marknaden. Den egna utvecklingen av skurmaskiner utgör grunden för ett av dagens viktigaste affärssegment.

1996 – Intåget på den kommunala marknaden

Den första vakuumsoparen, ICC 1, markerar inträdet i det nya affärssegmentet “kommunal utrustning”. Redskapsbärare i olika prestandaklasser följer, vilka också används för vinterservice, underhåll av grönområden eller våtrengöring.

2007 – ”kärcher” blir synonym för ”högtryckstvätt”

Det franska lexikonet “Le Petit Robert” listar det generiska uttrycket “le karcher” som en synonym för högtryckstvätt. I den tyska ordboken “Duden” läggs därefter uttrycket “kärchern” till som en synonym för ”att rengöra med högtryck”.

2011 – Utökning av städportföljen

2011 grundas det 50:e försäljningsföretaget i Kazakstan. Samma år tar Kärcher över Belos (kommunal utrustning), Ringler (industriella vakuum) och WOMA (högtrycksteknologi). Företagens högt specialiserade rengöringslösningar kompletterar portföljen för kunder från kommuner, industri och byggnadsområden.

2013 – Gul blir antracitgrå

Ytterligare en förändring av företagets färg. Sedan 2013 har maskinerna för professionellt bruk varit antracitgrå, inte gula. Detta gör det lättare för användare att skilja dem åt från produkterna för privatpersoner, som fortfarande är gula. Antracitgrå passar också diskret in i miljön och är mindre känslig för smuts. Läs mer om Kärcher på www.kaercher.com

Maskiner från Kärcher

Se fler produkter
ISAL 6000 / MCM 600

MC 130 Plus

Kärcher MC 80

Kärcher MC 250