Nyheter

Så får du snygga kanter på din gräsmatta

January 13, 2023

Om du klipper och fixar till kanterna på gräsmattan efter gräsklippning får du ett betydligt snyggare resultat. Här kommer några bra tips på hur du får ett perfekt välvårdat resultat samt vilka trädgårdsprodukter som underlättar jobbet.

Om du vill få jobbet gjort snabbt rekommenderar vi att du använder en batteridriven grästrimmer med kantläge. Om du har en liten gräsmatta kan du använda en manuell kantsax (se till att knivarna är vassa) eller en batteridriven kantsax.

Klipp en gång om året

Klipp kanterna på gräsmattan minst en gång om året för att upprätthålla en ren och snygg linje. För en perfekt vertikalt klippt gräsmattekant, vrid grästrimmerns trimmerhuvud till 90° innan du börjar klippa.

Använd en grästrimmer eller kantsax

Efter att du har klippt din gräsmatta använder du en batteridriven grästrimmer eller en manuell kantsax (finns batteridrivna alternativ) för att fixa till de gräskanter som gräsklipparen inte kunde nå. När dessa har klippts i höjd med gräsmattan, samlar du upp gräsklippet och lägger det till exempel på din kompost, där det kan förvandlas till näring för hela din trädgård.

Kantskärning

Om du har gräs som växer över stigar eller gångvägar, använd en vass kniv för att skära längs gräskanten vid vägen och ta sedan bort det i remsor.

Alternativa gräskanter

Om du föredrar att underhålla dina gräsmattekanter med en hård kant finns det många olika alternativ att välja mellan.

Gummi- eller plastkant – dessa kanter är ofta gjorda av återvunnet material och är hållbara i jorden.  De är särskilt lämpade för både böjda och raka gräsmattor.

Kantsten eller tegel – Välj och vraka och hitta den sten som passar just din trädgård. Tänk dock på att du bör lägga dessa i par om minst två rader och omlott så att gräset inte kan tränga in.

Metall – kanter i rostfritt stål, cortenstål, galvaniserat stål eller aluminium är knappt synliga och skapar en snygg kant mellan gräsmattan och kanten. De är dessutom väl lämpade som gräskanter för böjda gräsmattor.